Så hjälper du ditt barn med matematiken

Matematik är ett ämne som väldigt många barn kan ha lite extra svårt för. Problemen kring matematik och siffror kan följa med oss upp i vuxen ålder, vilket gör att det även kan vara svårt för föräldrar att hjälpa sina barn med läxorna. Under sommaren finns det möjlighet med så kallad sommarskola för att få lite extra hjälp inför den kommande terminen och man kan även använda sig av privat läxhjälp för att ge barnet den där extra pushen. I skolan är det inte ovanligt att barn kan känna svårigheter för att säga till när de inte förstår matematiken under lektioner och därför är det viktigt att man som förälder agerar och hjälper barnet så mycket som möjligt.

Även om man inte tycker att matematik är speciellt roligt så kan det faktiskt bli riktigt kul om man bara har tillräckligt med fantasi. Här kan du läsa om de bästa och roligaste tipsen för att hjälpa ditt barn med matematiken.

1. Gå ut tillsammans och se om ni kan shoppa någonting på rea. Räkna tillsammans hur mycket rabatt ni har fått och hur mycket ni har vunnit på det.

2. Baka gärna tillsammans! När man bakar behöver man räkna ut både liter, deciliter och gram. Testa och se om ni kan räkna ut vad saker och ting blir om du ska dubbla eller halvera receptet. Matte finns överallt om man vill!

3. Står ni och väntar i kö och har fått en kölapp? Bra! Försök att räkna ut hur lång tid ni kommer att få vänta om ni befinner er på femte plats, tredje plats eller kanske nionde.

4. Att prata vikt och volym kan man enkelt göra, speciellt om man tittar i kylskåpet och skafferiet. Jämför storlekarna på mjöl, ketchupflaska, bakpulver, mjölk och vad ni än har hemma.

5. Klockan är starkt kopplad till matematik och kan därför användas om du vill lära dig barn att räkna och få en bättre förståelse för matematik. Ni kan t.ex. använda klockan för att räkna ut när barnets favoritprogram kommer att börja , vilken tid tåget kommer in eller när det är dags att stänga av datorn eller lägga ner mobilen.

Att hjälpa sitt barn med matematiken är viktigt för utvecklingen och för att barnet ska kunna ligga på samma nivå som sina klasskompisar. Har du inte tid eller möjlighet att hjälpa ditt barn är det viktigt att du tar till andra metoder. Skolan har ansvar att hjälpa var och varannan elev som behöver det och därför bör du alltså kontakta skolan till att börja med. I skolan kan barnet få det hjälp och stöd som barnet behöver och matematiken kommer bli både roligare och lättare.

farben-basic