Högskoleprovets kvantitativa del

 

De flesta som gillar matte har nog någon gång testat sina kunskaper genom att göra högskoleprovets kvantitativa del, den som handlar om matte. I matte-delen mäts din förmåga att lösa matematiska problem inom följande delområden: aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik.

Högskoleprovet har funnits sedan 1977 och är sedan år 1991 öppet för alla. Den som behöver ytterligare chans att ta sig in på högskola eller universitet bör göra detta prov. När man söker till högre studier i till exempel matematik utgör högskoleprovets resultat en egen kategori för den som söker. År 2011 moderniserades provet då man bland annat inkluderade tre nya delprov, varav ett i matematisk problemlösning (XYZ). Förutom 24 uppgifter i problemlösning ska man lösa 20 uppgifter som har med kvantitativa jämförelser (KVA) att göra.

Om dina gymnasiebetyg och eventuell arbetslivserfarenhet inte riktigt räcker till den där eftertraktade universitetsutbildningen i matte så kan det verkligen rekommenderas att göra högskoleprovet.

Den som i övrigt bara vill testa sina mattekunskaper kan lätt finna högskoleprovets matematik-del i någon kvälls- eller dagstidning på Internet. Vem vet, kanske får du alla rätt?

 

farben-basic