Multiplikationstabellen

De allra flesta minns nog när de fick lära sig multiplikationstabellen i skolan. Vilken upplevelse man hade av det beror sannolikt på hur roligt man tyckte att ämnet matte var, och på vilka knep man fick lära sig (eller inte) för att komma ihåg de olika produkterna. Inom multiplikation kallas ju de två talen som ska multipliceras för faktorer, och resultatet av multiplikationen för produkt.

Svårigheten i att lära sig tabellen är att det till största delen handlar om ren memorering, det vill säga att lära sig svaren utantill. Anledningen till att det trots det är så viktigt att eleverna får lära sig tabellen är för att det lägger grunden för att man ska kunna räkna ut mer avancerade tal utan hjälp av miniräknare. Det är med andra ord en kompetens som man kan ha användning av livet ut, även om det kanske inte kändes så när man satt och tragglade med nians tabell.

Om man vill göra upplevelsen att lära sig multiplikationstabellen lättare för sitt eget barn, kan man förutom att ge dem tips även se till att de går och lägger sig i tid och vilar ut ordentligt, eftersom sömnbrist verkligen försvårar inlärandet (då det försämrar människans kognitiva förmåga). Om ens barn har svårt att sova kan det därför vara bra att exempelvis prova en annan typ av madrass, exempelvis från Tempur, för att se om det är där som problemet ligger. När barnet har fått sova en god natts sömn är det bara att tackla multiplikationstabellen med allt man har, och med stöd från ens föräldrar.

farben-basic